HS: Hiljainen sydäninfarkti on yhtä vaarallinen kuin tavallinen

Hiljainen sydäninfarkti on yhtä vaarallinen kuin tavallinen – Asiantuntija kertoo, mitkä oireet voivat paljastaa kivuttoman sydänkohtauksen

Katri Kallionpää | HS Hyvinvointi ja terveys 14.5.2020 | Kuva. Vesa Moilanen

Sydänlääkäri muistuttaa, että sairaudet pitää hoitaa koronaepidemiasta huolimatta: ”Infarkti ei odottele.”

SYDÄNINFARKTI aiheuttaa yleensä kovaa kipua, mutta sen oireet voivat olla niin lievät, että infarkti jää kokonaan huomaamatta.

Tällaiset niin sanotut hiljaiset sydäninfarktit ovat kuitenkin yhtä vaarallisia kuin kaikki muutkin infarktit, osoittaa laaja kansainvälinen tutkimus. Sen mukaan potilaan ennuste on samankaltainen riippumatta siitä, oliko infarkti aiheuttanut kipua vai ei.

 ”Hiljainen sydäninfarkti ei tarkoita, etteikö infarkti aiheuttaisi mitään oireita.”

Anna-Maria HekkalaSydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala ei ole tuloksesta yllättynyt. Hän viittaa viime vuonna julkaistuun suomalaistutkimukseen, jonka mukaan jopa neljä kymmenestä sepelvaltimotautiperäisen äkkikuoleman uhrista oli sairastanut aiemmin niin sanotun hiljaisen sydäninfarktin.

Hekkala varoittaa kuitenkin väärinymmärryksestä: ”Hiljainen sydäninfarkti ei tarkoita, etteikö infarkti aiheuttaisi mitään oireita. Oireiden kirjo on laaja äkkikuolemasta epämääräiseen pahaan oloon”, hän muistuttaa.

Sydänoireista kärsivät eivät viime aikoina ole hakeutuneet ajoissa hoitoon.

EUROOPPALAISET sydänlääkärit ja myös Suomen Kardiologinen seura ovatkin huolestuneet siitä, että sydänoireista kärsivät ihmiset eivät viime aikoina ole hakeutuneet ajoissa hoitoon.

”On kärvistelty kotona, ja kun potilas on vihdoin tullut sairaalaan, sydämeen on ehtinyt tulla iso vaurio”, Hekkala kuvaa.

Tapauksia on hänen mukaansa ollut myös Suomessa.

Jopa puolet sydäninfarkteista voi jäädä tunnistamatta.

Hiljaisiin sydäninfarkteihin liitetyt riskit olivat tutkijoiden mukaan samaa luokkaa kuin niiden infarktien riskit, joihin liittyi kovaa kipua ja muita tyypillisiä oireita.

Hiljaisiin sydäninfarkteihin kannattaisinkin kiinalaistutkijoiden mukaan suhtautua vakavasti. Kuitenkin jopa puolet sydäninfarkteista voi jäädä tunnistamatta.

OULULAISET tutkijat ovat päätyneet samansuuntaisiin tuloksiin. Viime vuonna julkaistun FinGesture-tutkimuksen mukaan jopa neljä kymmenestä sepelvaltimotautiperäisen äkkikuoleman uhrista on sairastanut aiemmin niin sanotun hiljaisen sydäninfarktin. Tutkimus julkaistiin Jama Cardiologyssa.

FinGesture-tutkimuksen aineistona oli lähes 6 000 vainajaa, jotka olivat kuolleet Pohjois-Suomen alueella vuosina 1998–2017. Heistä 75 prosenttia oli menehtynyt sepelvaltimotautiin liittyvään äkkikuolemaan, mikä oli todettu ruumiinavauksessa.

Vainajista jopa 71 prosentin ei tiedetty sairastavan sepelvaltimotautia ennen kuolemaansa. Vainajien keski-ikä oli 65 vuotta ja heistä lähes 80 prosenttia oli miehiä.

Lue koko artikkeli tästä >>