Uutissuomalainen 4.8.2021: Teetkö sinä tämän helpon sormitestin päivittäin? – Ajoissa havaittu sydämen eteisvärinä voi pelastaa henkesi

Uutissuomalainen 4.8.2021: Teetkö sinä tämän helpon sormitestin päivittäin? – Ajoissa havaittu sydämen eteisvärinä voi pelastaa henkesi

https://www.ksml.fi/uutissuomalainen/4245421

Rai Suihkonen

Yli 60-vuotiaista vain vajaat 40 prosenttia seuraa säännöllisesti terveydentilaansa. Tämä ilmenee Bristol Myers Squibb ja Pfizer -allianssin teettämästä kyselytutkimuksesta, johon osallistui toukokuussa tuhat yli 60-vuotiasta suomalaista.

Pulssia mitataan vieläkin laiskemmin. Kyselytutkimuksen mukaan vain vähän yli seitsemän prosenttia yli 60-vuotiaista mittaa pulssiaan joko päivittäin tai useasti päivässä.

Asiantuntijat suosittelevat säännöllistä pulssinmittausta, jonka ansiosta on mahdollista löytää ensimmäiset merkit sydämen eteisvärinästä. Ajoissa havaittu etäisvärinä voi auttaa välttämään aivoinfarktin.

– Eteisvärinä voi olla täysin oireeton, ja ensimmäinen oire piilevästä eteisvärinästä voi pahimmassa tapauksessa olla aivoverenkiertohäiriö, varoittaa tiedotteessa kardiologi Harri Hietanen Helsingin kaupungilta.

PULSSIA VOI mitata sormen päällä ranteesta, kyynärtaipeesta tai kaulalta. Normaali leposyke on 50–110 lyöntiä minuutissa. Jos pulssi on niin tiheä tai epätasainen, ettei sykkeestä saa selvää, on otettava yhteys lääkäriin.

Myös verenpainemittarin varoitus epäsäännöllisestä sykkeestä voi johtaa eteisvärinän jäljille. Älykellokin seuraa jatkuvasti sykkeen vaihtelua ja osaa jo varsin luotettavasti tunnistaa eteisvärinän.

Pulssin mittaamista pyritään lisäämään Kansan liike -yhteiskampanjalla, jonka takana ovat Squibb ja Pfizer -allianssi, Sydänliitto ja Aivoliitto.

Erityisesti yli 65-vuotiaiden sairaus

Suomessa arvioidaan olevan lähes 230 000 eteisvärinäpotilasta. Noin kolmannes aivoinfarkteista liittyy eteisvärinään.

Todellisuudessa eteisvärinäpotilaita on todennäköisesti huomattavasti enemmän, sillä noin 31 prosenttia heistä on oireettomia. Arvion mukaan joka kolmas yli 55-vuotias sairastuu elinaikanaan eteisvärinään.

Merkittävin eteisvärinälle altistava tekijä on ikä, ja eteisvärinä onkin erityisesti yli 65-vuotiaiden sairaus.

Myös muut perussairaudet kuten kohonnut verenpaine, sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta tai läppäviat, ylipaino, diabetes ja uniapnea altistavat eteisvärinälle.

Jos sydämensyke on epäsäännöllinen, on syytä olla yhteydessä lääkärin. Varsinainen diagnoosi tehdään aina lääkärin määräämän EKG:n perusteella.

Lisää aiheesta: www.terveydentukena.fi/kansanliike